You are currently viewing Jelentős drágulás történt a kertészeti eszközök piacán – további növekedés várható

Jelentős drágulás történt a kertészeti eszközök piacán – további növekedés várható

A kertészeti eszközök árdrágulása nem csupán a gazdákat, hobbikertészeket érinti – az egész mezőgazdasági iparra kihat. Egy kutatás szerint bizonyos eszközök ára akár 50%-al emelkedett csupán egy év leforgása alatt – derül ki egy felmérésből, mely során 23 mezőgazdászt kérdeztek meg a piaci árváltozásról.

Mekkora drágulás történt?

Egy felmérés során arra kértük a szektorban dolgozó szakembereket (például kertészek, agrárgazdák, értékesítők), hogy mondják meg, mekkora árváltozást figyeltek meg a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest. A felmérés során arra kértük a válaszadókat, hogy mondják meg, hogy a kertészetben használt gépek és eszközök árát figyelve mekkora különbséget érzékelnek.

Természetesen a különféle szaküzletek és termékek árai, hiszen teljesen más beszállítói piaca lehet például az aggregátoroknak, rotációs kapáknak vagy láncfűrészeknek. Ennek köszönhetően az eltérő eredmények nem biztos, hogy egymásra nézve ellentmondónak számítanak.

A felmérésben 23 szakember vett részt: voltak, akik szerint mindössze 20% volt a növekedés, valakik szerint 50%.

A diagrammról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 20%-os drágulás volt tapasztalható, de nagy átlagban körülbelül 30% a megállapítható érték.

Mivel indokolható az áremelkedés?

Pelikán Mártont kérdeztük, a BpGÉP kertészeti gépkölcsönző ügyvezetőjét, hogy mit gondol, mi okozza a drágulást. Véleménye szerint a folyamat több tényezőre vezethető vissza.

A gépészeti, fémipari alapanyagok és szerszámok drágulása hasonló a háztartási gépek árváltozásához – hiszen, a beszállítói láncok ugyanúgy a technológiai iparra vezethetők vissza. Ebben a szektorban is felüti a fejét az infláció, az ukrajnai háború pedig rendkívül kedvezőtlenül befolyásolja a gazdasági helyzetet. Az ügyvezető véleménye szerint még nagyobb volt az áremelkedés ebben a szektorban, mint a háztartási gépek piacán, amely mind a kisgazdákat, mind a gépesített mezőgazdaságot sújtja. A szakember véleménye szerint az élelmiszerek áremelkedésében is meg fog mutatkozni ennek hatása.

Vélemény, hozzászólás?